Az Eötvös Collegiumnak mint a hazai tanárképzés egyik legnagyobb múltra visszatekintő intézményének egykori növendékeiként fontosnak tartjuk, hogy a fiatalság, a következő nemzedék számára kézzelfogható és megélhető közelségbe hozzuk a közös nemzeti múltat, elősegítve ezzel tudatos és felelős állampolgárrá válásukat.

Ennek érdekében alakult meg – immár közel egy éve – Egyesületünk tanári munkacsoportja, tanár szakos végzettségű tagjaink vezetésével. A munkacsoport fő tevékenysége arra irányul, hogy rendhagyó történelemórákat szervezzen olyan érdeklődő gimnáziumoknak, akik szívesen fogadják, hogy fiatal történészek egy-egy fakultációs óra, délutáni szakkör vagy akár diáknap keretein belül érdekes, figyelemfelkeltő, a tizenéves korosztály számára is élvezetes előadásokat tartsanak.

Vállalkozásunk szigorúan önkéntes alapú, lelkes előadói gárdánk esetlegesen fölmerülő költségeit az Egyesület finanszírozza. Előadásokat szívesen vállalunk akár ebben a tanévben vagy a szeptemberben kezdődő, új tanévben is.

Az érdeklődő gimnáziumok számos előadás és téma közül válogathatnak. A program összeállításakor törekedtünk ügyelni arra, hogy egyrészt témájukban a történelem lehető legtöbb korszakát lefedjék, másrészt, hogy kapcsolódjanak a hivatalos tananyaghoz, kiegészítve azt a tananyagban kissé háttérbe szoruló elemekkel, ezáltal is segítve a diákokat az érettségire való felkészülésben. Az előadások lehetőséget biztosítanak a diákok – különösen az egyetemi felvételi előtt állók – számára, hogy új területekkel ismerkedjenek meg, érdeklődésüket a magyar kultúra és történelem felé fordítsák, eközben pedig a tudományos kutatás módszereibe is betekintést nyerjenek.

A program rezüméfüzete alább olvasható.
Rezüméfüzet