Arma – Colloquium Officiale III

A Mika Sándor Egyesület harmadik tudományos seregszemléje

2016. március 31-én és április 1-jén került sor egyesületünk harmadik konferenciájára az Eötvös Loránd Tudományegyetem bölcsészkarán. A konferencia idén két napon várta az érdeklődőket, összesen hét szekcióba tömörítve a tudományos előadásokat a mediévisztika, kultúrtörténet, politika- és diplomáciatörténet, társadalomtörténet, Budapest-történet, orientalisztika és a második világháború utáni hatalmi mechanizmusok tárgyköréből. A rendezvényt Erdődy Gábor rektorhelyettes (ELTE), korábbi vatikáni nagykövet (2002–2009) nyitotta meg.

co3kozonseg

A szimpóziumon szó esett többek között a középkori fogorvoslás és Szent Apollónia tiszteletének kapcsolatáról, Ordass Lajos evangélikus püspök félreállításáról, Dánia és Izland reformációkori kulturális szerepéről, a Wesselényi-szervezkedés utáni felekezeti viszonyokról, valamint a XVIII. századi egri egyházmegye egy plébánosának, Barta Ferencnek életéről is. Külön figyelmet érdemel a második nap sorra kerülő kerekasztal-beszélgetés, amelyen a diplomáciai életben működő egykori Eötvös-kollégistákat kérdezte Arató György és Pál Zoltán.

kerekasztal

Mindkét napon elhangzott egy-egy méltatás az egyesület frissen megjelent tanulmányköteteiről. A tavalyi konferencia tanulmányait összegyűjtő Habitus c. munkát (szerk. Baráth Dóra és Kiss Alpár) Krász Lilla művelődéstörténész mutatta be, míg az egyesület tagjainak egy korábbi konferenciájának emléket állító Index c. kötetet (szerk. Simonkay Márton) Vajk Ádám, a Győri Egyházmegyei Levéltár igazgatója ismertette.

habitus

Rendhagyó módon idén jótékonysági népzenei koncert gazdagította a tudományos ülést a Zenei Tanszék és Bodnár Gábor tanszékvezető közreműködésével, amelyen az egyesület korábbi, a bécsi Pázmáneumban tartott rendezvényéről ismert Takács Éva Arany Páva-díjas népdalénekes, továbbá Herczku Ágnes Liszt Ferenc-díjas népdalénekes és a Hajdux zenekar is szerepet kapott. A befolyt összeget a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Líceum számára ajánlják föl.

A programot mindkét nap kötetlen fogadás zárta.

Az esemény képgalériája az egyesületünk facebook oldalán ide kattintva megtekinthető.

A konferencia részletes programfüzete ide kattintva olvasható.