Collegiumi ünnep október 26-án a bölcsészkaron

DSC_1046DSC_1259

70 évvel Keresztury Dezső 1947. október 26-ára tervezett collegiumi jubileumi ünnepsége után, amelyen a Szabadon szolgál a szellem jelmondatot hordozó Eötvös collegiumi plakett és emlékkönyv debütált volna, az ELTE történeti könyvtárában több mint félszáz barátunk és tagtársunk gyűlt össze három collegiumi vonatkozású kiadvány bemutatójára. Házigazdánk, Borsodi Csaba bölcsészdékán, számos Eötvös-collegiumi elismerés tulajdonosaként, meleg szívvel köszöntötte Borhy László rektor nevében is a Baráti Kört. Hóvári János elnök külön köszöntötte Mika Sándor jelenlévő leszármazottait Svájcból és Budapestről, majd röviden szólt mindhárom könyvről: a Mika Sándor Egyesület által kiadott történeti tanulmánykötetről, Mohai V. Lajos A drága váza című irodalomtörténeti tanulmánykötetéről és a 60 éves Bence Lajos tiszteletére megjelent Muratáj-lapszámról. A két tanulmánykötetet Szörényi László, a folyóiratot Péntek Imre méltatta. A dedikálások után a Mika Sándor Egyesülettel közösen adott büféfogadás mellett késő estig tartott a jó hangulatú beszélgetés múltról és jövőről.

DSC_1186

Balról jobbra: Mohai V. Lajos, Szörényi László, Bence Lajos, Péntek Imre és Hóvári János

DSC_1152

A Kősziklára épített ház c. kötet szerkesztői: ifj. Arató György és Pál Zoltán

DSC_1150

Laik Eszter tudósítása az Irodalmi Jelen hasábjain.

Mohai Lajos írásaiból:

Raszinnyai levele Tallinnból

Márai nincs a helyén

A Bence Lajos tiszteletére megjelent ünnepi Muratáj-számból:

Arató György: Mëgy a nap lëfelé

Bence Lajos kollégiumi emlékverse (Valaki halkan népdalt énekelt…) a Kősziklára épített ház c. kötetből készített különnyomatban.

Bojtos Anita fényképei a Mika Sándor Egyesület Facebook oldalán.

Rendezvényünkkel párhuzamosan Szabó András tagtársunk és mások szereplésével a Hegyvidéki Galériában népes rendezvényen emlékeztek meg Balázs József íróról, filmrendezőről. Erről fényképes tudósítás itt olvasható.

Tudósítás az Alkotóművészeti Szalon eseményéről, amelyen a kötetről is szó volt.

Kovács István recenziója a kötetről  ide kattintva letölthető. (Köszönet a Magyar Naplónak a tördelt szöveg átengedéséért!)