EC125 a sajtóban

A mai napon a Magyar Hírlap nyomtatott és online felületén megjelent egy összeállítás az Eötvös Collegium alapításának 125. évfordulójáról. Az cikk, amely ide kattintva érhető el, hajnali 4 és 6 között került föl a világhálóra – szinte pontosan az uralkodói szignó 125 évvel ezelőtti perceiben.

A királyi ellenjegyzésről, amely az alapítást 1895. augusztus 18-án, Ferenc József születésnapján jóváhagyta, Ress Imre, a forrás közreadója beszélt. A cikkben ugyan nem szerepel, de Ress Imre a Collegium centenáriumi kötetébe huszonöt évvel ezelőtt azt írta: „az iratra Tóth Gábor hívta föl a figyelmemet”. Megható egybeesés, hogy Hóvári János, az Eötvös Kollégium Baráti Körének elnöke, a riport másik nyilatkozója szóba is hozza az éppen 100 esztendeje született, újjászervező igazgató emlékét.

Az összeállítást Arató György, egyesületünk alapító tagjának és korábbi elnökének gondolatai zárják, aki a mai nappal induló emlékprogramunk említése mellett célkitűzésünkről is tanúságot tett, hangsúlyozva, hogy célunk az olvasni alig-alig ráérő és a társadalmi szerepvállalástól elidegenedett mai értelmiség számára megújuló módszertani eszközöket kínálni identitása megfogalmazására.

Az erre tett legutóbbi kísérletünket, „A Collegium szellemének nyomában” című sétafüzetet és tablókiállítást szeretettel adjuk közre, ide kattintva érhető el.

Részlet a Magyar Hírlap 2020. augusztus 18-i számának címlapjából