“Egy igaz kormányra”

Kép: Fortepan nr. 14203/Szent-tamási Mihály. Magyarország, Budapest V. ker. Szabadság tér, 1957. Az első sorban balról Apró Antal, Kállai Gyula, Kiss Károly, jobbról Dobi István, Kádár János, Münnich Ferenc, Marosán György, középen Benke Valéria.

Krassó György

EGY IGAZ KORMÁNYRA

(„Igazat szólunk.” Idézet Kádár 1956. XI. 11-i beszédéből)

Magyar Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány:
Kádárt és Münnichet hívják ilyenformán.
Ez az elnevezés meggyőzőn mutatja:
Téved, ki náluk az ámítást kutatja.

Magyar ez a kormány: magyarul beszélnek,
S magyar a nevük is, vajon nem elég ez?
S forradalmi, hiszen forradalom szülte
Néphatalmat fojtott könnybe, vérbe, tűzbe.

S Munkás-Paraszt! Igen! E kormányra szárad,
Vére harmincezer parasztnak, munkásnak!

Végül: Ha nem lenne kormány ez a kormány,
Hogy oszlathatná fel a törvényes kormányt?
Kormány tehát nyilván! De ki a kormányos?
Moszkvai gazdáid, bitang Kádár János!

Ma van az évfordulója, hogy szovjet tankokon megérkezett Budapestre Kádár János, és átvette a formális hatalmat. Az orosz birodalom harmadszor gázolta le és gyalázta meg a magyar szuverenitást 1956-ban, s másodszor ültette a magyar nép nyakára tömeggyilkos bérenceit. A sajtóban nemrég megjelent egy hír, miszerint az orosz hadsereg nemrég átadott főtemplomában az 1956-os szabadságharc leverése is szerepel a Vörös Hadsereg dicsőségét bemutató mozaikon. Nem sokkal később azt is megtudhattuk, hogy a szovjet hadseregtől békét és szabadságot kaptak Európa népei. Ezért a bolsevik despotizmus több mint százmillió áldozatára való emlékezést a magunk módján – történelmi hitelességgel – mi is fontosnak tartjuk.

Ennek jegyében hívjuk föl a figyelmet Horváth Zsolt és Isó Gergely nemrég megjelent publikációjára a Nemzeti Emlékezet Bizottsága által frissen kiadott Magyar Hősök című kötetből.

Kapcsolódó: 1956 hőseire emlékeztünk