Helytállás vagy kompromisszum? Az evangélikus egyház stratégiái a szocializmusban

Szekfű Gyula Szabadegyetem IX.

Milyen lehetőségei voltak az egyháznak az egyházellenes szocialista diktatúrában való boldogulásra? Milyen utakat jártak be az egyház egyes vezetői? Melyik áll meg a keresztény erkölcs, vagy akár az általános emberi minőség mérlegén?

Helmut David Baer texasi teológiaprofesszornak idén tavasszal jelent meg Kompromisszum vagy kollaboráció? A magyar evangélikus egyház stratégiái a kommunista berendezkedés idején című, hiánypótló munkája. Mindezidáig ez a mű mutatja be, és elemzi legátfogóbban a Magyarországi Evangélikus Egyház szocializmus kori történetét.

Következő szabadegyetemi estünkön a kötetben fölvetett fenti kérdéseket járjuk körbe a szerző és felkért szakértők a segítségével.

 

A beszélgetés során – evangélikus vonatkozások mellett – református egyházi párhuzamokat keresünk, és betekintünk a pártállami koncepció kulisszái mögé is.

Időpont: 2018. október 15. (hétfő) 17:30

Helyszín: Evangélikus Hittudományi Egyetem kápolnája (1141 Bp., Rózsavölgyi köz 3.)

Rendezvényünk meghívóját innen töltheti le.

További részletekért kérjük keresse föl a rendezvény Facebook-eseményét.

A kötet a Kairosz Kiadó jóvoltából a helyszínen kedvezményesen megvásárolható.

Rendezvényünk az idén 40 éve elhunyt Ordass Lajos evangélikus püspök állhatatos hitvallói helytállása előtt kíván tisztelegni.

A Szekfű Gyula Szabadegyetem című programsorozatunk célja, hogy a közbeszéd számára is érthető módon foglalkozzon hazai történelmi problémákkal, és rámutasson történelmi önképünk meghatározó, olykor ellentmondásosan értelmezett szimbólumaira.