Kérdőív az Eötvös Collegiumról

“A szabadon szolgáló szellem nyomában” címmel közzé tettük az Eötvös Collegium alapításának 125. évfordulójának tanévében élő, volt kollégisták számára összeállított kérdőívünket, amely ide kattintva érhető el. Mindenkit buzdítunk a kitöltésére!

Kérdőívünk az Eötvös Collegium 125. születésnapja alkalmából a volt kollégisták társadalmi helyzetéről, egyéni és közösségi identitásáról és a Collegiumhoz fűződő emlékeiről kíván adatokat összegyűjteni. Tudjuk, hogy egyszerre nagyon soknak látszik az alábbi rengeteg kérdés: a részletességet a „történelmi” helyzet indokolja, hiszen évtizedek óta nem készült hasonló felmérés az Eötvös Collegium tagjairól, miközben a Collegium végzettjei tömegükben nem kevésbé meghatározó részei a magyar kulturális életnek, mint az 1950-es évek előtt.

A kérdőív részei egymástól függetlenül is kitölthetők, a válaszadónak lehetősége van átugorni azokat a kérdéseket, amelyekre nem kíván válaszolni. Ugyanakkor a kérdőív nem kizárólagos: ha valaki szívesen válaszolna élő beszélgetéssel megvalósuló interjú formájában, kérjük, vegye föl velünk a kapcsolatot a collegiumikerdoiv@gmail.com címen! A járványügyi helyzetnek megfelelően, rugalmasan fogunk online vagy személyes találkozót javasolni.

A válaszokat a kérdőívet meghirdető „ad hoc bizottság” aláírói által kezelt postafiókban tároljuk – ők Gereben Ferenc művelődésszociológus és tanár, Kovács István költő, polonista, Szijártó István irodalomtörténész, volt collegiumi igazgató, Szabó András irodalomtörténész, előadóművész, a Collegium volt tanára és könyvtárosa, Takács László filológus, tanszékvezető, volt collegiumi igazgató, Limpár Péter történész, a Baráti Kör választmányi elnöke, Kóczán György vegyész, egyetemi oktató, ifj. Arató György történész, a Mika Sándor Egyesület elnöke, valamint Pál Zoltán történész, a Baráti Kör választmányi tagja.

A kérdőív alapvetően anonim, a válaszokat összesítve, statisztikai elemzéssel használjuk föl, de örömmel vennénk, ha azok, akik névvel vállalják emlékeiket, hozzájárulnának ahhoz, hogy válaszaikat névvel is idézzük. Ebben a remélt esetben természetesen a publikálás előtt még egyeztetjük a szövegeket!

Mindenkit kérünk és buzdítunk arra, hogy megossza emlékeit velünk – és a kérdőív segítségével, közvetve a következő generációkkal!

Bővebb információ és a kérdőív elérhetősége:

https://online-kerdoiv.com/index/q/h/8ebd6f202d835d75b1038b7e40d70ee8

*

Az Eötvös Kollégium Baráti Köre elnökségének levele a kérdőívről:

 

Tisztelt Collegium!

Kedves Barátaink!

Az Eötvös Collegium megalapításának 125. évfordulója különös időszerűséget adott annak a bizonyára mindnyájunkat foglalkoztató kérdésnek, hogy Alma Materünk hosszú történetéhez a magunk nemzedéke mivel járult hozzá, s az intézmény mivel járult hozzá ahhoz, amivé mi magunk váltunk.

A Baráti Kör elnöksége  üdvözli, hogy tagjaink közül néhányan elhatározták egy olyan kérdőíves felmérés elindítását, amelynek az a célja, hogy a Collegiumra vonatkozó emlékeinket összegyűjtse és kezelhető formában megörökítse. Köszönjük Gereben Ferenc szociológus, Kovács István költő, Szijártó István irodalomtörténész, volt collegiumi igazgató, Szabó András irodalomtörténész, előadóművész, a Collegium volt tanára és könyvtárosa, Takács László filológus, volt collegiumi igazgató, Limpár Péter történész, a Baráti Kör választmányi elnöke, Kóczán György vegyész, ifj. Arató György történész, a Mika Sándor Egyesület elnöke, Pál Zoltán történész, a Baráti Kör választmányi tagja munkáját, s kérünk és biztatunk mindenkit, hogy a következő linkeken elérhető kérdőívet a számára alkalmas módon (névvel vagy névtelenül) töltse ki, s erre barátait is biztassa. 

Budapest, 2021. március 21.

Üdvözlettel:

Hóvári János

 elnök sk.