Meghívó magyar-lengyel rendezvényünkre

A nemzeti és egyéni szabadság védelme a magyar és lengyel nemzet közös ügye évszázadok óta. Ez olyan profilt ad Közép-Európának, amely az európaiság védjegye, példa és üzenet minden hatalomnak ma is. A lengyeleket és magyarokat – különösen az utóbbi két évszázadban – a történelem mindig közös harctéren találta a szabadság védelmében.

Október 23., a magyar nemzeti ünnep szimbolikusan köti össze a birodalmi despotizmussal szemben fellépő magyar és lengyel szabadsághősöket. Az 1956-os forradalom évfordulója egybeesik Wacław Felczak halálának 25. évfordulójával, a birodalmi befolyás elleni harc és a szabadságküzdelem egyúttal lehetőséget ad fölidézni az 1848–49-es forradalom és szabadságharc lengyel hősének, Mieczysław Woroniecki hercegnek, a magyar ifjúság idoljának alakját is, akit 1849. október 20-án végeztek ki a Habsburg önkény hóhérai a pesti Újépület udvarán. Woroniecki emlékét a második világháborúig Magyarországon a pesti bölcsész ifjak tartották fenn, akik az 1956. október 23-i tömegtüntetés kezdeményezői is lettek. A kommunizmus évtizedei alatt a közös szabadsághős kultusza az Eötvös Collegiumban tovább élt. A pesti egyetemisták által 1877-ben emelt síremléke a Nemzeti Sírkert egyik legnagyobb emlékműve volt Kossuth mauzóleumának megépítéséig.

A magyar és lengyel értelmiség közti összetartásnak a diktatúrák idején így természetes közege volt az Eötvös Kollégium és Baráti Köre. Erre emlékezünk ünnepségünkön, amelyre a magyar szabadság és az Eötvös Collegium minden barátját sok szeretettel várjuk!

 

Eötvös Kollégium Baráti Köre

Mika Sándor Egyesület

Wacław Felczak Alapítvány

A meghívó ide kattintva letölthető.