Mika 160

Az emlékszemeszterről

2019-ben ünnepeltük névadónk, Mika Sándor, az Eötvös Collegium első történész szakvezetője – és többek között Szekfű Gyula, Domanovszky Sándor, Eckhart Ferenc mestere – születésének 160. évfordulóját. Az évforduló alkalmából emlékszemesztert hirdettünk „emlékezet – műhely – utánpótlás” tematikával, amelynek fővédnökségét Borhy László rektor és Hermann Róbert, a Magyar Történelmi Társulat elnöke vállalta.

#emlékezet – 2019. február 12.

Az emlékszemeszter első alkalmaként február 12-én fölavattuk Mika Sándor portréját az ELTE BTK Szekfű Gyula Könyvtárában. Ünnepi beszédet mondott Sonkoly Gábor, az ELTE BTK dékánja, valamint Borsodi Csaba, az ELTE BTK Történeti Intézet vezetője – erről az egyetem honlapján is olvashatunk.

#műhely – 2019. április 11.

„Salamander – konferencia a történeti kutatás társadalmi céljáról és hasznáról” címmel tudományos konferenciát rendeztünk az ELTE Egyetemi Könyvtárban. A seregszemlén egyesületünk tagjai mutatták be saját kutatásuk legújabb eredményeit egy ritkán hangsúlyozott szempontból: mi a humán tudományok művelésének értelme? A konferenciáról az ujkor.hu közölt beszámolót.

#utánpótlás – 2019. április 26. és 2019. május 10.

Emlékszemeszterünk utolsó programja kettős célt szolgált. Egyrészt, ez alkalomból adtuk át először a 2019-ben alapított Mika Sándor-díjat egy olyan ELTÉ-s történészhallgatónak, aki OTDK-szereplésével dicsőséget szerzett az egyetemnek és a bölcsészkarnak. A díjat kétévente, az OTDK-hoz kapcsolódva tervezzük kiosztani. Másrészt, középiskolai programunk részeként lehetőséget biztosítottunk a Németh László Gimnázium művészettörténet fakultációs diákjai számára egy Mika Sándorról szóló kreatív kamarakiállítás elkészítésére és bemutatására, valamint egy hozzá tartozó foglalkoztatófüzet kiadására. A bemutatóra az ELTE BTK Szekfű Gyula Könyvtárában került sor.

Az emlékszemeszter plakátja pdf-ben letölthető ide kattintva.