#MŰHELY – megrendeztük az első Salamander-konferenciát

Egész napos, folyamatos érdeklődés mellett került sor a muhi csata évfordulóján tartott Salamander-konferenciánkra, amelyen a történeti kutatás célját és hasznát mutattuk be kutatott témáinkon keresztül.

A Mika Sándor születésének 160. évfordulója alkalmából tartott emlékszemeszter #műhely alprogramján házigazdai köszöntőt mondott Tóth Krisztina, az ELTE Egyetemi Levéltár igazgatója, aki üdvözölte a fiatal pályatársak kezdeményezését és fölelevenítette saját Eötvös collegiumi emlékeit is.

A tizennégy előadást magába foglaló szekciókat Borsodi Csaba, az ELTE BTK Történeti Intézetének vezetője, Mihalik Béla, az MTA BTK TTI tudományos munkatársa és tudományos titkára, Kövér György MHAS egyetemi tanár, valamint Hermann Róbert, a Magyar Történelmi Társulat elnöke vezette.

A konferencián bemutattuk egyesületünk legújabb kiadványait is. Csermelyi József Az óvári uradalom a Szentgyörgyi és Bazini grófok korában (1441–1521) című kötetét C. Tóth Norbert, az MTA-HIM-SZTE-MNL Magyar Medievisztika Kutatócsoport főmunkatársa méltatta, egyesületünk Arma című konferenciakötetét Arató György történész, levéltáros ismertette.

A tudományos tanácskozást követően Simonkay Márton elnök vezényletével fölelevenítettük a Salamander karddal vezényelt, latin nyelvű szertartását is, amelyet a német-latin egyetemi, főiskolai világban és hatókörében létező diákszervezetek (bursák, Burschenscahftok) celebráltak a közösségi összetartozást erősítő rendezvényeiken sörös áldomás formájában, valamely ünnepi alkalom vagy díszvendég tiszteletére. Díszvendégünk Tóth Tamás egyháztörténész, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára volt.

Külön öröm számunkra, hogy az egyetemi és tudományos intézményi pályatársak mellett gimnazisták, civil egyesületek képviselői, középiskolai tanárok, közgyűjteményi kollégák, valamint a Salamander-rítust fenntartó bányászközösség tagjai is jelen voltak konferenciánkon.

Kapcsolódó:

Az esemény felhívása és ismertetése elérhető itt.

Galéria itt.